Mythic affixek

A mythic kulcs szintjétől függ, hány affix lesz jelen a dungeonben:

 • 2-3 lvl: csak a Fortified vagy a Tyrannical lesz jelen, ezek hetente váltakoznak. Az egyik héten a bossok lesznek erősek, a másikon a trash packek.
 • 4-6 lvl: Az első affix mellett csatlakozik egy második a következők közül: Teeming, Raging, Bolstering, Sanguine, Bursting.
 • 7-9 lvl: Az első két affix mellett csatlakozik egy harmadik a következők közül: Necrotic, Skittish, Volcanic, Explosive, Quaking, Grievous.
 • 10+ lvl: Egy speciális affix csatlakozik az előzőek mellé: a 8.2-ben ez a Reaping.

Fortified

Minden trash mobnak +20% életerő és +30% sebzés.

 • Kerüljük el a túlzott méretű trashpack-ek behúzását.
 • Használjunk sok AoE stun-t, hogy csökkentsük a sebzést.
 • Fókuszáljunk a prio célpontokra.
 • A tankoknak néha többet kell kiteolniuk.

Ezen affix alatt némelyik trash pack képes oneshotolni a képességeikkel. A szakítás és a mechanikák pontos követése (képességek elkerülése) létfontosságú.

Tyrannical

A bossoknak 40% életerő és 15% sebzés.

 • A veszélyesebb boss képességek wipeolják a raidet, ha nincs elég magasan mindenki életereje.
 • Jobban oda kell figyelni kit invelünk a csapatba (gearcheck).
 • A tanknak többször kellhet kiteolnia a bosst.

Bolstering

Amint meghal egy ellenfél, a környezetében lévő társaira Bolster buffot rak, ami növeli az életerejüket és sebzésüket 20%-al. A buff hatóköre 30 yard.

A Bolstering nem hat a bossok addjaira, viszont ha trash packet húzunk a bossra, akkor azok fel tudják buffolni a bosst ha meghalnak. Ha így akarunk időt spórolni, akkor mielőtt meghalnak vigyük el legalább 30 yardra a bosstól őket.

Necrotic

A játékosokat ért melee támadások Necrotic Wound debuffot stackelnek a játékosokra, ami 9 másodpercig tart és stackenként 2%-al csökkentik a healt és absorbot rajtuk. Ezen kívül 2 másodpercenként sebez. A tankoknak okoz nehézséget, hogy mikor tudják ledobni a stackeket a fightok alatt.

Quaking

Véletlenszerű időközönként (akár bossfight közben is) az összes játékos Quake debuffot kap, ami 5 yardos körzetben sebez mindenkit és megszakítja a spell castokat amikor lejár (2.5 sec). Spreadelni kell.

Raging

Az ellenfeleket 30% HP-nál enrageli, 100% extra sebzés buffot kapnak ilyenkor. Amikor ez az affix aktív, elég veszélyes az AoE és cleave sebzések osztása, inkább prio sorrendet kell felállítani és single target sebezni őket. A hunterek és druidák le tudják szedni az enrage-t.

Sanguine

Amikor egy nem-boss ellenfél meghal, egy Sanguine Ichor tócsa marad a helyén, ami terjed. A tócsa 15%-ot sebez a játékosokba másodpercenként, a mobokat pedig healeli 5%-al.

A tanknak ki kell húznia a többi mobot a tócsából, a melee játékosoknak pedig figyelni kell. Van pár másodperc amíg a tócsa eléggé elterjed, tehát le lehet jól reagálni. Érdemes az addokat biztonságos helyen megölni, ahol a későbbi mászkálás során nem okoznak majd gondot a tócsák.

Skittish

A tankok aggro generálása lesz kevésbé hatásos, tehát a DPS-ek sokkal könnyebben leszedik a tankról a mobokat. A tanknak fel kell jelölnie a kill sorrendet, hogy a DPS azt üsse akire ő is koncentrál. A rugók és hunterek segíthetnek a tanknak Misdirection és Tricks of the Trade képességeikkel.

Teeming

A trash packek számát növeli meg az instákban, illetve az “Enemy Forces” teljesítéséhez szükséges megölt add mennyiséget.

Explosive

A mobok akikkel épp harcoltok bombákat fognak lerakni 3 yardos körzetükben. Ezek a bombák elkezdenek castolni és ha a végére érnek, 50%-ot sebeznek mindenkin, akik a hatókörükben vannak. A bombáknak kevés a HP-juk, de az AoE sebzések nem hatnak rájuk.

Mivel minden mob rakhat le bombát, nem szabad túl sokat pullolni. Ha túl sok a bomba, mindenki csak a bombákat fogja ölni, a mobokra nem marad idő.

A bomba a fő prioritás mindenkinek.

Grievous

Az affix alatt a játékosok ha 90% HP alá esnek, erősebb sebzést szenvednek el a DoT-ok által mindaddig, amíg 90% HP fölé nem healelik őket. Emelett stackel is ez a debuff, ami 3 másodpercenként 2% HP-t sebez az áldozatba. Tehát minden sebzést el kell kerülni amit csak lehet, a healernek pedig tisztítania kell a debuffokat úgy, hogy 90% fölé healeli társát.

Bursting

Amikor egy mob meghal, mindenki kap egy 3 másodperces debuffot, ami másodpercenként 4% HP-t sebez rajtuk. A debuff stackelődik és újraindítja a számlálót is ha újabb mob hal meg amíg le nem járt az előző.

Az affix alatt figyelni kell rá, hogy ne egyszerre haljanak meg a mobok, az AoE-vel nagyon óvatosan kell bánni, mert 5-6 stack debuff már képes simán wipeolni a csapatot.

Volcanic

Néha a játékosok alatt kis vulkán tör fel. 2 másodperccel később a vulkánok kitörnek, 40% HP-t sebezve a játékosokba akik benne maradtak. A bossok és a mobok alatt is megjelenhet, rájuk is figyelni kell.

Reaping

Amikor megölsz egy addot, egy szellem fog megjelenni. Nem lehet targetelni őket és nem is csinálnak semmit. Minden 20%-nál az Enemy Forces teljesítésénél a környezet megváltozik egy rövid időre és Bwonsamdi minden szellemet újjáéleszt egy speciális NPC-vé, amik egyből megtámadják a csapatot. A szellemek csak egyszer éleszthetők újjá. 3 típusa van a szellemeknek: Risen Soul, Tormented Soul, Lost Soul. Ezek egyből megtámadják a csapatot minden egyes Reaping hullámnál. Az életük 50%-a annak a mobnak, akiből keletkeztek és csak a szellem típusának megfelelő spellt fogják castolni.

 • A Risen Soul csak melee támadni fog, viszont minden egyes melee ütése debuffot stackel áldozatára, ami 2% HP-t von le tőle 3 másodpercenként. Dispellezhető.
 • A Tormented Soul Grave Bolt-ot castol 5 másodpercig és szakítható. Ha sikeres a támadása, 25% HP-t sebez a célpontján.
 • A Lost Soul Shadow Smash-t castol, ami kúp alakban sebez, ki kell mozogni belőle. Akit eltalál, 1 percig 20%-al kevesebb HP-ja lesz. Amikor meghal, Expel Soul-t castol, ami egy csomó pörgő izé lesz ami ha eltalál, hátralök és 30 másodpercre 10%-al kevesebb healt kapsz és 10%-al kevesebbet is sebzel.
Tüsi

Írta: Tüsi

Helló! Tüsi vagyok, 32 éves budapesti lakos, nem migráns.

A WoW 2006-ban szippantott be, azóta imádom a raidelést. 8 évig voltam guildmastere és raidleadere a Tűzsárkány social guildnek az Arathor Alliance oldalon, így muszáj voltam a guildemnek is taktikákat írni.

Bár most nem én írom a taktikákat (hanem Melinda), de örülök, hogy újra foglalkozhatom a dologgal és tehetek valamit a magyar WoW közösségért.

Pár éve már az In Aeternum (Arathor) guildet boldogítom jelenlétemmel.

Még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

BOSStaktika

Oldalunk abban a reményben készült, hogy segít a magyar WoW közösségnek felkészülni a játék legújabb PvE raid contentjeire Heroic és Mythic nehézségi szinteken is.

Ötleteket, kérdéseket, véleményeket szeretettel várunk Facebook oldalunkon, emailben, Discordon és az egyéb csatornákon egyaránt.

Látogatók

005132